CZ  |  EN

Co přinesl nový občanský zákoník na poli vlastnictví bytů?

13.02.2015
Je tomu už více než rok, kdy vstoupil v platnost nový občanský zákoník. Přinesl s sebou nemálo změn ? mimo jiné i v otázce vlastnictví a pronájmů bytových jednotek. Ne každý však zachytil, co vše je od loňského roku jinak.

Změny nastaly na poli vymezení bytové jednotky, do které nově spadají i společné části domu. Za tyto prostory pak zodpovídá osoba, která je zodpovědná za správu domu. Osoba, kterou může být i společenství vlastníků, za vlastníky rozhoduje o společných částech, vede fondy oprav a podobně. S novým vymezením souvisí i povinnost vlastníků jednotek udržovat je, i jejich okolí ve vztahu k domu v dobrém stavu. Tato povinnost je navíc soudně vymahatelná.

O nájemcích pojednává další novinka, která stanovuje lhůtu, po které může být neplatič z prostoru vypovězen. Jedná se o tři měsíce. Vlastníků bytů se dále týká část o úpravách bytů. Ti mají právo interiér prostoru libovolně přestavovat, nesmí však přitom omezit svobodu vlastníků ostatních bytových jednotek.

Hlasování na shromáždění vlastníků bytů naopak příliš pozměněna nejsou. Jednu z mála novinek je změna počtu hlasů k rozhodování. Z původních nutných tří čtvrtin souhlasů se počet snížil na nadpoloviční většinu. Dále je možné, aby vlastníci, kteří se shromáždění neúčastní, hlasovali korespondenčně.

Nový občanský zákoník přinesl velké množství novinek, a pokud patříte mezi vlastníky bytových prostor, doporučujeme je prostudovat detailněji. Předejdete tak nejednomu nepříjemnému překvapení.

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.     Další informace